Powered By Blogger

torstai 22. lokakuuta 2015

Pentutehtailu

Hei kaikki! Nyt ei ollakkaan niin iloisissa merkeissä vaan puhutaan pentutehtaista ja pentutehtailuista. Vaikka aihe saattaa kuulostaa jo läpi käydyltä on jokaisen koiran omistajan ja koiraa hankkivan paras tietää mistä se koira voi olla lähtöisin. 

Pentutehtailu on kissojen tai koirien yhtenäistä kasvattamista myyntiin, samalla eläintä laiminlyöden. Huono vointisia pentuja myydään "terveinä" vaikka pennulla voi olla vakava sairaus, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan. Myyjät keksivät valheita saadakseen eläimen myytyä suurilla rahasummilla. Pentutehtaissa koirilla on yleensä erittäin huonot tilat asua eikä puhdasta vettä saatika sitten joka päivä ruokaa tarjolla. Monta pentua on ahdettu samaan häkkiin eivätkä he pääse jaloittelemaan häkin ulkopuolelle! Suositut, erityisesti pienikokoiset koirarodut ja niiden risteytykset ovat pentutehtailuun otollisia korkean hintatason ja kennelin mahdollisimman minimaalisen koon vuoksi.
   Pentutehtailusta pitää ilmoittaa heti viranomaisille eikä jäädä miettimään olisiko se tarpeen. Yksi puhelin soitto voi siis pelastaa monien kymmenien pentujen hengen. Huonosti hoidetut eläimet viedään pois ja tällöin omistaja saa sakkoa ja eläintenostokiellon.
   Jos eläin vieroitetaan emosta liian aikaisin, emoja pennutetaan jatkuvasti, ihmiskontaktin, liikunnan ja ruokinnan puutteet huomataan on se vakavaa, selkeää pentutehtailua ja luokitellaan eläinten rääkkäykseksi. Usein pentutehtailut suoritetaan syrjässä, esimerkiksi ulkomailla ja myydään sieltä eteenpäin muihin maihin. Silloin ostaja ei voi tarkistaa minkälaisesta kodista eläin tulee ja pahimmassa tapauksessa eläin voi kantaa vakavia tauteja jotaki voi tappaa hänet itsensä tai muut kyseisen eläimen kanssa kontaktissa olevat eläimet tartuttaen myös ne. Pennun asiakirjat ja tunnistetiedot voivat olla väärennetty.  Pentutehtailussa ihminen kaupittelee pentua ilmaisilla nettipalstoilla tai lehdissä ja tarjoutuu tuomaan pennun paikanpäälle ettei tuleva ostaja näkisi pennun emoa ja kuinka huonosti ja ahtaasti eläimet elävät. 


(Älä katso kuvia jos olet herkkä, kuvia pentutehtaissa olevien koirien asuintiloista) 




On luettelemattomia haittoja pentutehtailusta, mutta suurimmat haitat ovat eläinsuojellullisia. Jatkuva tiineenä olo ja imettäminen on nartuilla raskasta. Pentuja ei välttämättä rokoteta ollenkaan ja näin kantavat emolta perittyjä tauteja itsekkin. Ruokinta on yleensä puutteellista joka voi johtaa koirien käytösongelmiin. Pentutehtaasta tulevilla pennuilla on usein terveysongelmia. Sukua olevien eläinten parittamisesta tai vapaasti lisääntyvien laumojen tuloksena pennut voivat olla sisäsiittoisia, mikä nostaa perinnöllisten sairauksien ja epämuodostumien riskiä. Emojen terveyden laiminlyöminen voi tehdä syntyvistä pennuista heikkoja ja sairaalloisia. Ostettaessa edullinen pentu voi aiheuttaa suuret kulut pentutehtailusta johtuvien sairauksien hoidossa. Tyypillistä on myös pennun rekisteröimättömyys eivätkä voi osallistua virallisiin näyttelyihin tai kilpailuihin.  Pentutehtailun pentuun kuluu hirveästi rahaa ja vaivaa vaikka tuntuu että "minäpä pelastan tämän pennun kun sitä hoidetaan huonosti" innoitat vain pentutehtailijoita tuottamaan lisää pentuja. 




Siinäpä se, toivottavasti mikään ei jäänyt epäselväksi :) Pentutehtailu on vakava aihe josta pitäisi kirjoittaa enemmän! Niin surullista kun se on, monet ihmiset ovat tietämättä ostaneet pennun pentutehtailta ja samalla tukenut pentutehtaita jatkamaan puuhaansa....

Kirjoittelemisiin!:)

perjantai 28. elokuuta 2015

Agility


Hei! Tänään tulee vähän aihepostausta nimittäin tulin kirjoittamaan koirien kanssa harrastettavasta esteratakilpailuista eli agilitystä!:) 

Agility on koirille järjestettävä "taitorata". Agilityradalla on yleensä 12–22 estettä, joista vähintään seitsemän tulee olla tavallisia hyppyesteitä. Muita esteitä ovat muun muassa kontaktiesteet (keinu, A-este, puomi), pituus, muuri, rengas, pöytä ja tunneliesteet eli umpi- ja avotunneli (pussi ja putki)Radan suoritettua lasketaan mahdolliset virhepisteet ja aika. Voittaja on se jolla on vähiten virhepisteitä ja pienin aika. Koiralla pitäisi olla nopeutta,hallittavuutta, hyvää kuntoa, toimintakykyä, ja hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa.

Esteet jaetaan kolmeen ryhmään: hyppyesteet, kontaktiesteet ja muut esteet. Esteiden korkeudet ja muut mitat vaihtelevat kokoluokan mukaan. Ratatyyppejä on kaksi: agilityrata ja hyppyrata. Agilityradalla voi olla kaikkia estetyyppejä. Hyppyradalla ei ole kontaktiesteitä.

Hyppyeste suoritetaan hyppäämällä esteen tai esteiden (sarjaeste) yli. Mikäli koira joko tiputtaa tai kaataa esteen osan, esteen suorittamisesta saa suoritusvirheen.

  • aidat: yksittäinen aita, sarjaeste ja okseri
  • rengas: koiran on hypättävä renkaan läpi.
  • muuri


Kontaktiesteissä on sekä nousevalla että laskevalla pinnalla kontaktialueet, joihin koiran on estettä suorittaessa koskettava vähintään yhdellä tassun osalla. Mikäli koira jättää koskematta kontaktialueeseen, koirakko saa kontaktivirheen.

  • A-este
  • puomi
  • keinu


  • pöytä: koira nousee esteelle suorituslinjalta lähinnä olevilta sivuilta, koiran tulee olla pöydällä 5 sekuntia paikallaan. Koira voi nousta pöydälle kolmelta eri sivulta.
  • pujottelu: 12 keppiä; ensimmäisen kepin tulee jäädä koiran vasemmalle puolelle, keppien väli 60 cm
  • avotunneli eli putki: 3–6 metrin pituinen tunneli, jonka tuomari voi taivuttaa U:n tai S:n muotoon
  • pussi: tunneli, jonka loppuosa on vain kangastaå







Tässä vähän havainnollistavia kuvia joista näkee vähän minkä näköisiä ne ovat! Kuvat eivät ole itse ottamia!:)


Agilityn harrastamisen voi aloittaa, kun koira on saavuttanut aikuiskokonsa. Kilpailevan koiran täytyy olla vähintään 18 kuukauden ikäinen, terve,tunnistusmerkitty ja rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti. Koiran tulisi myös olla perustottelevainen. Alkeiskursseja järjestävät agilityseurat, joita on Suomessa jo melkein joka paikkakunnalla. Aluksi koiralle opetetaan kukin estetyyppi erillisenä ja vähitellen voidaan siirtyä harjoittelemaan ratoja ja vaikeampia ohjauskuvioita. Tärkeää harjoittelussa on löytää motivointikeinot, jotka sopivat juuri kyseiselle koiralle. Näitä voivat olla esimerkiksi makupalat, lelut tai leikki.


Me ollaan Venlan kanssa Emmalla ja Manulla kokeiltu agilityä, ja Manulla ihan hyvin meni! Nyt vain ollut vähän taukoa koska aika ei tunnu millään riittävän. Manu on hyppinyt parhaillaan 50-60cm agilityesteitä! Hyppäis se korkeampiakin mutta pikkuhiljaa mennään ja kohta ihan korkeitakin tää poika tulee hyppäämään!:) Emma ei oikein taho "jaksaa" hyppiä, mutta se tykkää pujotella ja tehdä hommia joissa tarvii vähän aivoja !:D höpsö koira! 



Tässä ihan alku keväästä otettuja kuvia! Jolloin aloitettiin manun kanssa tämä agility ja aloitettiin tosiaan ihan tuommoisesta puomeista ja pikkuhiljaa mentiin ylöspäin. En löytänyt kuvia joissa Manu ihan hyppää oikeita esteitä joten nyt vain tuli vanhoja kuvia!


~O

torstai 20. elokuuta 2015

Koirien hauskat ilmeet







Välillä tuntuu ettei koirista saa koskaan otettua viisaita kuvia, paitsi jos ottaisi satoja kuvia niin jonkun on pakko olla onnistunut. Oon nyt tähän postaukseen koonnut Emmasta ja Manusta kuvia joissa niillä on hauskat ilmeet :D Varsinkin Manusta ainakin jokatoinen kuva on epäonnistunut joska se on aina niin tyhmän näköinen! Ja siirrytään nyt kuviin...


Tämä kuva on otettu viime talvena. Ei Manu normaalisti ole tuon näköinen mutta sain napattua juuri oikella hetkellä kuvan:D Niinku siskoni sanoo että Manu näyttää siltä että se olis akvaariossa.



Tässä kuvassa Manun "alahuuli" lörpöttää aika suloisesti, näyttäähän sieltä hampaitakin pilkistävät :3




Vaikka Manu on noissa kuvissa melko "normaalisti"  se on siltikin tyhmän näköinen! Oikeestaan se näyttää aivan apinalta :D Manu on kyllä niin mahottoman söpön tyhmän näköinen.








Nää on Manun leikki kuvia, laatu ei ole mikään paras koska kaikki kuvat on otettu puhelimella. Nuo korvat nuissa kuvissa on kyl aika eeppiset. Ku Manu oli pentu ja vielä aika pieni sillä oli mahottoman suuret korvat! Sen korvat oli saman kokoiset puolen vuoden iässä kun Emmalla ja Emma on manua n.4 vuotta vanhempi! Naurettiin aina että milloin Manu lähtee lentoon sen jätti korvilla ja näissä kuvissa se näyttää siltä. Manulla oli pienenä myös hirveet ankanröpylät, se on ollu semmoinen outo lapsi.







Haukotus kuvat on aina söpöjä! Harvoin saa koirasta haukotuskuvaa. Nuokin oli ainoat kuvat puhelimestani jossa Manu haukottelee, emmasta ei ollut yhtään.







Nyt tässä on Emmasta kuvia. Parempia kuvia en löytänyt mutta kyllähän nämäkin kuvat aika hauskoja on! Alimmassa kuvassa Emma on kyllä söpö! Tuolla tavalla se laittaa korvat eli taittaa "sivuttain" kun tullaan kotiin jos ollaan oltu pari päivää poissa ja sillä on ollut ikävä, sulosta!









Tässä tämän kesän tutoksia! Yksi kuva on talvelta mutta muut kesäkuussa otettuja, mä itse tykkään ottaa koirista kuvia kun ne leikkii, niitä kuvia söpömpiä kuvia ei ole paitsi että nämä kuvat niiden yhteisistä leikeistä on kyllä hieman huvittaviakin.



En laita enempää kuvia tällä kertaa, pitäneen tehdä joskus toinen osa näistä koirien hauskoista kuvista koska niitä on mun puhelin täynnä :)

lauantai 18. heinäkuuta 2015

Bordeauxindoggi



Moni ei varmaan tiedäkkään koirarodusta nimeltä Bordeauxindoggi. Kyseessä on tutkitusti maailman kymmenen kalleimman koirarodun listalla oleva rotu. Bordeauxindoggi eli tutummin Borkku on myös TODELLA harvinainen rotu joita ei ole Suomessa juuri ollenkaan. 


Bordeaux’ndoggi on Ranskasta kotoisin oleva arvostettu vahti- ja seurakoira. Rodulla on pitkä historia. Aikoinaan se oli taistelukoirarotu josta sittemmin kehittyi vahtikoira. Sitä on käytetty myös karhunmetsästyksessä Nykyään koiraa käytetään pääasiassa seurakoirana. Keski-Euroopan ulkopuolella rotu on melko harvinainen.





Bordeaux’ndoggi on hyvin voimakasrakenteinen, tasapainoinen, melko matalaraajainen ja lihaksikas koira. Pää on hyvin suuri verrattuna muuhun ruumiiseen. Väriltään rotu on kokonaan mahonginruskea tai kellertävä. Pienet valkoiset merkit rinnassa ja käpälissä sallitaan. Maski on musta tai kastanjanruskea. Huulet ovat paksut ja roikkuvat. Urosten säkäkorkeus on 60–68 cm ja narttujen 58–66 cm. Uros painaa vähintään 50 kg ja narttu 45 kg. Karvapeite on lyhyttä, hienolaatuista ja pehmeän tuntuista. Kaulassa nahka roikkuu.





Luonteeltaan bordeaux’ndoggi on vahtivainen, valpas ja erittäin rohkea. Aggressiivisuutta ei kuitenkaan esiinny, vaan rotu on hyvin ystävällinen, isäntäänsä kiintyvä ja lapsirakas. Koirat ovat rauhallisia ja tasapainoisia, ja niillä on korkea ärsytyskynnys, mutta rodun alkuperäinen käyttö taistelukoirana on silti otettava huomioon. Liiaksi ärsytettäessä koirasta voi paljastua piileviä taisteluviettejä, joten on varottava, ettei se koe joutuvansa hyökkäyksen kohteeksi. Bordeaux’ndoggi tarvitsee määrätietoisen ja kärsivällisen kasvattajan.Bordeaux’ndoggit loukkaantuvat hyvin helposti, ja niillä on pitkä muisti. Huutamista on syytä välttää, sillä niillä on erinomainen kuulo. Rotu haluaa olla mukana siellä, missä ihmisetkin, joten se ei sovellu tarhakoiraksi. Se osoittaa kiintymystään ihmiseen monin tavoin. Se osaa olla myös hyvin persoonallinen. Bordeaux’ndoggi ei tuhlaa aikaansa haukkumiseen ja turhaan pyörimiseen vaan on pikemminkin hiljainen sivustakatsoja. Rotua ei voi pakottaa tottelemaan, koska se on hyvin itsevarma ja vahvaluonteinen. Se oppii kuitenkin mielellään asioita, jos se palkitaan siitä.







Bordeaux’ndoggin kotimaana pidetään Lounais-Ranskaa, vaikka sen alkuperästä ei olekaan varmaa tietoa. Sen historiasta löytyy vahvoja koirarotuja, kuten bulldoggia ja bullmastiffia Bordeaux’ndoggia on käytetty taistelijana, vahtina ja suurriistan, kuten villisian, metsästyksessä. Myös karjanpaimennua ja isäntäväen omaisuuden suojeleminen ovat kuuluneet rodun tehtäviin. Se on ollut mukana myös ensimmäisessä maailmansodassa, jossa sen tehtävänä oli vetää haavoittuneita turvaan. Maailmansotien jälkeen koirakannat romahtivat, ja bordeaux’ndoggeja jäi henkiin vain puolisen sataa. Näistä koirista nykyinen kanta muodostuu.





Koska bordeaux’ndoggi on vanha taistelukoira, sille on jalostettu pienet silmät syvälle ryppyjen suojaan, minkä vuoksi sillä voi esiintyä luomen asentovirheitä. Rotu kuuluu suuriin, massiivisiin ja nopeasti kasvaviin rotuihin, joilla on taipumus sairastua kasvukautena erilaisiin luuston kasvuhäiriöihin ja lonkkaniveldyspasiaan.Tämän vuoksi on erittäin tärkeää paneutua koiran ruokintaan ja liikuntaan sen kasvukautena. Rodulla voi myös esiintyä iho-ongelmia kesäaikaan.








Teksti on kopioitu Wikipediasta ja kuvat on itse ottamia.

perjantai 17. heinäkuuta 2015

Manu

Heipä hei taas! Ajateltiin että voitas tehdä "kuvasarja" miten Manu on kasvanut pienestä koiranpennusta suureen koiraan. Ehkä olettekin jo huomanneet että vaikka Manu on 1,5 vuotias se on Emmaa korkeampi, eipä enään turhaan löperrellä ja siirrytään asiaan!




Tämmönen suloisuus on Manu ollut aikan pienenä pentuna! Manu saapui meille heti kun oli saavuttanut luovutusiän ja on ollut melkein koko elämän meillä, nämä kuvat ovat siis otettu silloin kun Manu ei vielä asunut meillä. 


Tässä on kuva Manusta silloin kun se saapui meille! Niin suloinen! Manu on ollut koko ikänsä vähän tohelo, mutta juuri se tekee tuosta karvakasasta erityisen! Tähän väliin voisin kertoa mistä Manu on saanut nimensä, eli moni on varmaan katsonut lastenelokuvan nimeltä ice age. Elokuvassa on päähenkilönä suuri mammutti ja juuri tästä kyseisestä mammutista eli Manusta on Manu saanut nimensä. Pitkään piti miettiä Manulle sopivaa nimeä kun sitä oikeaa ei tuntunut löytyvän, itse olisin halunnut Manun nimeksi Masi. Tarkemmin ajateltuna Manu nimi on paras nimi Manulle!




Tuolta Manu on näyttänyt pari kuukautta edellisistä kuvista, eli ei enään niin suloiselta! Manu on karsinut söpöyden pois ja tuonut lopullisen naamansa esille. Tuossa toisessa, mustavalkoisessa kuvassa huomaa jo Manun ja Emman koko eron!Manu on jo melkein Emman kokoinen vaikka noissa kuvissa ei ole kuin 9kk! Manu on kuvassa "ylempi" koira :)




Näissä kuvissa on talvi ja Manu on 10kk. Aikalailla saman näköinen kuin nyt, mutta Manu on korkeampi nytten mitä nuissa kuvissa. Tässä vaiheessa oli Manu ylittänyt jo Emman se korkeudella! Talven aikana käytettiin Manua hirveesti lenkillä,, siitä poika tykkäs! Manu myös rakasti jääpuikkojen rouskuttelua ja lumipallojen kiinni ottoa ilmasta jos joku sille viitsi lumipalloja nakella :D Muistaakseni kokeiltiin josko Manu vetäisi pulkkaa mutta eihän siitä mitään tullut koska... No, Manu on Manu :)





Nämä kuvat on otettu Manusta viime keväänä. Aloitettiin talvella Manun kanssa Agility ja jatkettiin treenausta ahkerammin keväällä kun lumet oli sulanut. Manu on parhaillaan hyppinyt 50-60cm agilityesyeitä, kyllä se saattais korkeampiakin päästä. Ei vielä uskalla korkeampia vetää mutta kyllä aloitetaan taas kunnolla syksyllä tai loppukesästä




Nämä kuvat on otettu alkukesästä. Niinkuin ylemmästä kuvasta huomaa Manu on aika paljon isompi kun Emma, vaikka on paljo nuorempi :D! Tässä oli siis Manun elämä kuvina, kuinka se kasvoi pienestä ja suloisesta koiranpennusta isoksi ja ehkä hieman rumaksi jättiläiseksi.